More space for hill visitors


An aerial view of the Penang Hill’s Upper Station. – Photos: LO TERN CHERN and CHAN BOON KAI/The Star

UPGRADING work has started at the Upper Station on Penang Hill to expand its capacity by almost double.

The RM9.3mil project under the fourth phase of Penang Hill Corporation’s (PHC) hill enhancement works is among the largest including better facilities on the peak, about 700m above sea level.

Chief Minister Chow Kon Yeow, who is also PHC chairman, said the main focus of the project was to expand its waiting halls to two-storeys, covering 1,422sq m of space and allowing it to accommodate up to 700 visitors at one time.

The existing space is only about 800sq m with a capacity to accommodate 250 people.

“Last year, the state allocated RM13mil to upgrade facilities and infrastructure on Penang Hill and this year, RM14.1mil was allocated.

“The design of the upgraded Upper Station will be environmentally responsible and will abide by the fundamental guidelines stipulated in the Penang Hill Special Area Plan 2016 and Special Area Plan 2020.

“The project is certified gold rating under the Green Building Index (GBI) and will incorporate sustainable methods in the building design, such as solar panels on the roof, rainwater harvesting and installation of energy-saving fittings.

Chow (front, right) performing the groundbreaking ceremony on Penang Hill.Chow (front, right) performing the groundbreaking ceremony on Penang Hill.

“We intend to keep the existing green elements around, such as the trees, to preserve the natural aesthetics and heritage appeal of the summit area, ” he said during the groundbreaking ceremony recently.

Other upgrades include facilities for the elderly and physically challenged, such as lifts and escalators to ease access to viewing decks.

PHC general manager Datuk Cheok Lay Leng said the project in its fourth phase would take 18 months.

It is scheduled to complete by the end of August next year.

“In view of ancillary works being carried out on a small footprint of the hill whilst the site remains active with its daily operations, the ticketing counter at the Upper Station and existing waiting areas will be temporarily moved.

An artist’s impression of the double-storey Upper Station.An artist’s impression of the double-storey Upper Station.

“Similar to the Lower Station, a smart queue management system, JustQ 2.0, will be implemented at the Upper Station to provide visitors better convenience when waiting.

“Visitors will retrieve a batch number from ticketing counters and are only required to get to the station once their batch number is called, ” he said.

The first phase of the project costing RM3.4mil, which was completed in August 2013, saw the construction of a retractable roof and an elevated walkway at the Upper Station.

In April 2015, the RM7.7mil phase two project was completed and it comprised an observation deck and a skywalk on the hilltop, about 800m above sea level.

Retail outlets, larger waiting areas, a rooftop walk, upgraded ticketing counters and a multi-purpose hall were introduced following a RM7.1mil upgrading project under the third phase in August 2018.

Article type: metered
User Type: anonymous web
User Status:
Campaign ID: 46
Cxense type: free
User access status: 3
Join our Telegram channel to get our Evening Alerts and breaking news highlights
   

Next In Metro News

Three markets in KL close for sanitisation exercise
MCA: Allow retailers to reopen as more get vaccinated
New vaccination centre in Puchong a boost for Selangor’s efforts
Durian picked up from orchards daily
Growing concern over illegal stalls
Kinta factory operators unsuccessful in getting aid
Organise vaccination for staff, oil and gas companies told
Sungai Masai in need of flood mitigation measures
Varsities turn their halls into vaccination centres
20,000 to benefit from food aid

Stories You'll Enjoy


Vouchers