X Close

Archives

Thursday May 28, 2009

Transcript of the Aminah CD

BUTTERWORTH: An audio recording purportedly a conversation between Independent candidate Aminah Abdullah and PKR supreme council member Cheah Kah Peng and Peter Lim Eng Nam, revealed there were mentions of a Deputy Chief Minister 1’s post and council president’s post being offered.

However, the post of DCM I was offered if the PKR candidate Mansor Othman was disqualified on nomination Day.

“Kalau Mansor hilang layak, Kak Nah akan disokong penuh oleh PKR untuk lawan, menang kerusi itu, jadi TKM. Itu peluang nipis, tetapi kena kira juga. Malik (state exco member Abdul Malik Abul Kassim) and Maktar (Sungai Bakap state assemblyman Maktar Shapee) tak boleh jadi TKM. (If Mansor is disqualified, Kak Nah will get full support of PKR to fight, win the seat and become DCM. That is a small possibility but must be considered. Both Malik and Mohtar cannot become Deputy Chief Minister.),” the duo allegedly were heard saying this during the conversation involving Aminah and her husband, Mohd Rofi over a friendly discussion lasting more than three hours at her house on May 13. Their conversation was purportedly recorded on a cd.

The second offer of the Seberang Prai Municipal Council president’s post apparently would only materialise, if she withdrew from the contest and rejoined the party and sided with the state PKR leaders and Mansor in their quest to oust Penang PKR leader Datuk Zahrain Mohamed Hashim.

Kalau terima counter offer, MPSP YDP siapa lagi? Kita pi rebut itu jawatan untuk Kak Nah, they said. (If the counter offer is accept, who else will become Seberang Prai Municipal Council president? We will go and grab the post for the Kak Nah).

There were also mention of compensation of RM8,000 if Aminah had to forfeit her deposit in the event she had to withdraw from the contest within three days of the nomination day.

The conversation involving Aminah, her husband Mohd Rofi and two other men also touched on the RM80,000 compensation offer either by Mansor or the party for the by-election.

As they discussed, they had lunch. There were sounds of cock crowing in the background and motorcycles passing by. It was also raining quite heavily at the time.

They also talked about two pretty Chinese newspaper reporters, one of whom who got married recently.

The following are the excerpts of the conversation:

One of the two PKR leaders tells Aminah he wanted to provoke Zahrain:

Datuk Zahrain, saya dengar you dan orang you nak biar Dr Mansor kalah ataupun u nak bertanding di Penanti. Joking lah. Orang kata you macam itu. Tak ada lah (quoting Datuk Zahrain). Bukan saya nak buat Mansor.. adalah Malik. Dia pi cakap kepada Lim Guan Eng ada orang lain mahu tanding, takmahu bagi Mansor tanding.

One of them say: Dr Mansor bagus, tetapi slow...dia lemah, lemah lah Dr Mansor ada bagi tahu saya, mungkin ada tengah orang yang mahu kerajaan Pulau Pinang yang lebih tulus (clean),

Memang tak ada dalam pimpinan Melayu, memang tak ada orang nak lawan Zahrain.

Mohd Rofi: Tak ada orang nak lawan Zahrain, tak ada orang. Kita orang sahaja. (laughter) lebih layak ialah Dr Mansor

One of them say: Kita datang sini bukan untuk bincang Kak Nan boleh menang Mansor tetapi buat analysis bersama. Rugi segi tenaga dan impak kita.

Keputusan akhir kita mahu bagi ajaran kepada PKR negeri Pulau Pinang. Ada satu kumpulan tulin dalam parti, kita terima juga dan bawa perubahan, kita mahu boleh bawa perubahan. Tetapi kalau kak tewas dengan tak cantik, itu pun perubahan dalam parti juga.

Kita cadang macam ini. Kita itu hari cadang kepada Tian Chua and Kah Peng, Tian Chua sokong dan terima. Kita bincang sahaja. Makin hari makin image kak tingkat saat akhir,Kak tarik diri dan beri peluang (Kak Min) wish, goodwill kepada Dr Mansor semoga dia berjaya di pilihan kecil ini, bagi teguran buat baik-baik,jangan lembut-lembut (Kak Mins husband)

Kalau you calun, BN ada calun, mungkin ada calun bebas..last minute Kak Aminah bagi teguran kepada Mansor dan undur Kita akan buat statement you undur diri untuk kepentingan (inaudible) dapat tepukan daripada akar ubi PKR and seluruh penyokong PKR, rakyat PP timing mesti cantik kalau terima package ini.

Lepas itu, lepas kemenangan Dr Mansor buat counter offer balik ke pangkuan PKR, Kak Nah balik punya time macam satu pemimpin memihak kepada Dr Mansor, gang kita, menentang Zahrain

Aminah: Bagaimana kita nak menentang Zahrain. Lim and Kah Peng say: Boleh, boleh, ada plan

Aminah: You tahu kah Anwar Ibrahim sayang sangat dia.

They said: Kita tahu tetapi perlembagaan kita akan bertukar bulan enam ini dimana kita nak tambah satu clause yang menyatakan ketua negeri dimasa depan akan dilantik tetapi mesti disokong oleh majority kebahagian kita control bahagian.

Aminah also then asked to return to PKR to attack from within.

Orang kuat seperti Umno kita dapat tewaskan. Apatah Kah Nah calun bebas, tak ada apa-apa kesan. You kena masuk dalam parti impact dalam, baru dia rasa, kita kerjasama, Kita satu kumpulan, tak mahu orang ambil kesempatan, kita halau keluar..kalau Anwar Ibrahim pun kita boleh marah dan serang dia juga. Kalau kita mahu jatuhkan orang, lebih senang dari di dalam.

They then discussed about chances of Barisan not contesting in Penanti and the possibility of Mansor winning without contest if Barisan, PAS and Aminah withdraw and whether for Aminah to withdraw before or after nomination and that she would lose the deposit then.

One of the two say: Tak apa, itu kita minta parti bagi balik RM8,000 kena bayar, Mohd Rofi quips : RM8 juta (laughter).

They also talk about Aminah going into the contest as insurance in case Mansor is disqualified.

Kalau Mansor hilang layak, Kak Nan akan di sokong penuh oleh PKR untuk lawan, menang kerusi itu, jadi TKM. ..itu peluang nipis, tetapi kena kira juga. Malik and Mohtar cannot possibly be TKM.

Aminah: Mansor itu baik orang, tetapi dia tak cakap banyak, dia punya pr kurang, lagi mahu senyum pun susah Kah Peng: Kalau terima counter offer, MPSP YDP siapa lagi? Kita pi rebut itu jawatan untuk kak Nah.

Aminah: Kah Nan survey juga. Dia orang cakap, apa lah image PKR, sudah taruh Fairus, sekarang bagi dia jatuh pula, ini mahu taruh Dr Mansor, ini siapa orang, kita orang tak kenal.

Kah Peng: Selepas penamaan tengok lah. Kalau one to one, kalau peluang pihak ke Aminah, Aminah terus lawan, kalau peluang u 34-40 sahaja, dia 60, lebih baik, bagi dia, tak payah..dia jimat duit, dia bagi gantirugi kepada pihak kita tetapi persetujuan mesti dibuat sebelum penamaan

Kah Peng: Kalau OK, kita bincang dengan Dr Mansor. Berapa yang you belanjakan di bayar oleh Dr Mansor atau party.

Mohd Rofi: Kita ada bukti. Kita rakamkan masa perhubungan negeri. You pun tak tahu. Kita rakam empat benda.

Kah Peng said even if there is agreement, Aminah must start with her campaign like operations room, banner

Mohd Rofi: Kita semua ada. Kita mahu angkat (symbol) kunci,

Kah Peng: Bila ada persetujuan, berapa yang kamu belanja Dr Mansor atau party akan bayar balik.

When asked about the budget, Mohd Rofi then tells him that they so far spent RM80,000.

They also talk about two possible by-elections in Kedah, about Anwar allegedly offering Fairus the DPM post and their plan to fight Zahrain.

advertisement

Most Viewed

advertisement

advertisement