Features

Published: Sunday February 9, 2014 MYT 12:00:00 AM
Updated: Sunday February 9, 2014 MYT 8:05:13 AM

A home in the trees

Amidst nature: The multi-level home of Janine Poreba and Paul Lieberstein has a treehouse feel thanks to an upper level that is cantilevered out into the trees. — MCT photos

Amidst nature: The multi-level home of Janine Poreba and Paul Lieberstein has a treehouse feel thanks to an upper level that is cantilevered out into the trees. — MCT photos

A former tear-down is now a serene family home, thanks to a re-build that took lovely surroundings into account.

PAUL Lieberstein was ready for a change. In 2000, he purchased a two-bedroom, one-bath Crestwood Hills, California, home that was clinging to a hillside and sold as a tear-down. But a decade later, he and his wife, Janine Poreba, were expecting their first child, and he knew it was time to expand.

“We brought in some floors and painted, but it was hardly enough,” he says.

The process began after architect Peter Grueneisen moved in next door. “He was not initially interested, as he was too busy,” says Lieberstein, an actor, writer and producer known for his role as Toby on The Office. “But the economic downturn worked in my favour!”

Although the Brentwood neighbourhood is populated with architecturally significant homes by A. Quincy Jones and others, Lieberstein and Grueneisen agreed the house was not worth saving. “A neighbour told me she thought the house was abandoned,” Lieberstein says with a laugh.

Liberated from preservation concerns, the couple decided to demolish the house and start from scratch.

The open floor plan of the main living levels flows to a large deck, where overhead solar panels provide shade and electricity.
The open floor plan of the main living level flows to a large deck, where overhead solar panels provide shade and electricity.

As a resident of the neighbourhood, Grueneisen had an appreciation for the natural beauty of the locale. He said the concept for the new hillside house was simple. “I wanted to preserve the views,” he says now. “The site was so fantastic and the original house didn’t take advantage of it.”

To capitalise on the lush canyon vistas, Grueneisen designed a floating glass box that looks out over the trees. He then pushed the house back from the street and cantilevered the top floor over the hillside to further maximise views. His choice paid off, as the quiet calm of the canyon contributes to the home’s serene atmosphere.

Grueneisen placed the glass box on a pedestal (the first floor) and wrapped it in red balau siding, a nod to the original home’s treehouse feel. The exterior wood facade creates privacy and protects the home from the street.

Lieberstein and Poreba’s ideas for the house also were simple. They knew they wanted one main living area to accommodate their family, complemented by smaller, modest bedrooms and offices.

“We wanted a design that brought everyone together,” Lieberstein says. “I wanted to be able to make dinner and be a part of the conversation.”

Indeed, the highlight of the top floor is an open, generous living area composed of family room, dining area and kitchen.

Windows surround the open living space, letting in lashings of light during the day and providing a glimpse of the Pacific ovean through the treetops.
Windows surround the living space, letting in lashings of light during the day and providing a glimpse of the Pacific ocean through the treetops.

“Every other room feels modest,” Lieberstein says. “This room feels significant.”

The room extends out through a long line of folding glass doors to a deck, which is covered in solar panels.

With a strong link to the outdoors and the use of materials such as steel, exposed concrete and glass, the house is quintessentially modern.

But it is first and foremost a family home, Grueneisen says, with a design driven by the needs of a modern family. The kitchen features ample room for socialising and an island with countertop seating and a cutout space for a dog bed. Elegant built-in mahogany cabinets provide ample storage for books, shoes and family mementos.

“It makes things more organised and you need less furniture,” Lieberstein says. The cabinetry also serves as a dramatic foil to 4m walls of glass.

In a whimsical touch, Lieberstein and Grueneisen designed a pivoting cabinet that serves as a television console on one side, and a bookshelf on the other. “It’s a little like an Abbott and Costello movie,” Lieberstein says. “And it’s an easy way to get the TV out of the room.”

The magical rotating bookcase! The TV can be hidden away when guests are around. On the reverse side of the bookcase is a small room with a couch, allowing for a TV watching option in two rooms.
The magical rotating bookcase! It allows the TV to be hidden away when guests arrive. On the reverse side of the bookcase is a small room with a couch, allowing for a TV watching option in two rooms.

As it stands today, the almost 400sqm house has no memory of the original structure. But its thoughtful orientation, which offers tree-topped views of the Pacific Ocean, means it retains the same treehouse feel as the 1953 house.

“I love how friendly it all feels,” Lieberstein says. “When the weather is just right and we have those doors open, it’s just the same as being outside.” – Los Angeles Times/McClatchy-Tribune Information Services

Tags / Keywords: Lifestyle, Interior design, architecture, Paul Lieberstein

advertisement

  1. Articles on Snowden and Rohingya win Pulitzer's top journalism prizes
  2. By George!: Fresh Prince takes Down Under by storm
  3. 'I AM A BULLY': Sentenced to wear sign in public for tormenting neighbour
  4. Pierce Brosnan gets a 'horrible feeling' watching himself as James Bond
  5. Actress Emma Stone makes smart wardrobe choices
  6. Sweet success: Team Malaysia wins big at the Asian Pastry Cup 2014
  7. World's #1 blader Richie Eisler travels the world for work
  8. Asia's Next Top Model winner Sheena Liam is your typical girl-next-door
  9. Alternative treatments for dengue fever
  10. Attention Scrabble fans, 'geocache' is now a playable word

advertisement

advertisement